Zijn Brood en pasta echte dikmakers voor sporters?

Als sporter is het belangrijk dat je voldoende koolhydraten inneemt, want ze vormen jouw belangrijkste bron van energie. Pasta blijft het meest populaire sportgerecht in aanloop naar een training of wedstrijd. Toch vragen veel sporters zich af of het wel goed is om brood of pasta te eten en of je er niet dik van wordt.

Belangrijk hierbij is aan te stippen dat de koolhydraten in pasta en brood 4kcal/gram aanleveren en worden aangewend als voornaamste energiebron tijdens het sporten. Dit impliceert meteen dat je jouw inname zal moeten afstemmen aan jouw behoeftes en je porties pasta en brood zal dienen te reduceren tijdens rustigere trainingsperiodes. Net zoals voor andere voedingsmiddelen geldt, zal je van een teveel aan brood/pasta immers ook aankomen in gewicht.

Naast de hoeveelheid is ook het soort zetmeelbron van belang. De volkoren varianten bestaan vooral uit goede, langzame koolhydraten. Het witte alternatief is daarentegen rijk aan snelle koolhydraten. Bij een te grote aanvoer van

te veel snelle koolhydraten wordt een insulinerespons geactiveerd die zal leiden tot een onregelmatige bloedsuikerspiegel en een daarbij tekenend moe en futloos gevoel wat je al snel opnieuw naar voedsel zal doen grijpen met kans op overconsumptie en dus vetopslag tot gevolg.

Pasta met of zonder saus als sporter?

Bijna niemand eet droog brood of pasta zonder saus. Een belegde boterham wordt vaak als ontbijt en/of lunch gegeten. Voor een gezonde boterham gaat het erom, wat je op je brood doet. Een volkoren boterham, besmeerd met minarine, wordt een stuk ongezonder door een paar plakken vol belegen kaas: veel ongezonde vetten en veel calorieën. Beter beleg je brood met mager broodbeleg zoals: kipfilet, rosbief, magere ham, filet américain, kalkoenfilet, magere roomkaas, light jam, magere kaas en dergelijke.

Hetzelfde geldt voor de bereiding van pasta. Een bord spaghetti met een bolognesesaus op basis van varkensgehakt en afgewerkt met room krijgt een veel grotere calorische invulling dan wanneer je deze zou bereiden met rundergehakt, magere kaas of gewoonweg kiest voor een lichte groentensaus. Het is dus de wijze waarop je je gerecht zal afwerken dat in grote mate bepalend zal zijn of jouw energiebalans positief dan wel de negatieve richting zal uitgaan.

De vraag of brood/pasta een dikmaker is, is dus niet zo eenvoudig te beantwoorden als ze te stellen. Mits het respecteren van de juiste hoeveelheid en weloverwogen keuze qua afwerking worden overtollige kilo’s in elk geval vermeden en wordt toch de nodige en juiste brandstofbron aangereikt voor jouw sportprestaties. Train ze alvast!

Producten waar we in geloven

Sportvoeding van de beste kwaliteit die voor en door sporters gemaakt wordt. We gebruiken de meest recente wetenschappelijke inzichten en onze eigen professionele sport ervaring om producten te maken met aantoonbare resultaten zonder enig compromis.