Zo één pintje, da kan toch na een toerke doen?

Alcohol en sport zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. In teamsport spreekt men vaak van de derde helft, het moment dat de wedstrijd onder het genot van een biertje wordt nabesproken. In het wielrennen is het voor veel mensen een gewoonte om een Belgisch biertje te drinken na de tocht. Wat doet alcohol eigenlijk met het lichaam van een fietser?

Alcohol bevat energie. Eén gram alcohol bevat 1,5 keer zoveel energie als één gram koolhydraten. Het lichaam beschouwt alcohol als giftig en wil er zo snel mogelijk van af. Dit doet het lichaam door het af te breken met behulp van stoffen die ook bij de vetverbranding worden gebruikt. Hierbij ontstaat acetaldehyde wat mogelijk nog giftiger is dan de alcohol zelf. Na deze stap kan de alcohol verder worden afgebroken tot acetyl-CoA, zodat de energie ook daadwerkelijk gebruikt kan worden.

Alcohol slecht tegen afbraak van verzuring

Vroeger dacht men dat alcohol een goede brandstof was voor het lichaam tijdens inspanning. Er zijn verhalen bekend van wielrenners die bier of champagne in hun bidon hadden tijdens de koers. Inmiddels weten we wel beter. De afbraak van alcohol verloopt tijdens inspanning moeizaam, omdat melkzuur, dat we tijdens intensieve inspanning produceren, zo snel mogelijk moet worden afgebroken, wat de afbraak van alcohol remt aangezien de afbraak van beiden stoffen gedeeltelijk via hetzelfde mechanisme verloopt. Dit betekent dus dat beide stoffen minder snel worden afgebroken waardoor enerzijds de kans op verzuring toeneemt en anderzijds alcohol langer in het bloed zal circuleren, waardoor de coördinatie afneemt en het lichaam in grotere mate onder invloed is. Het gebruik van alcohol tijdens een toertocht leidt dus allerminst tot verbetering van de prestatie.

Hetzelfde fenomeen doet zich voor met alcohol na het sporten. Ook hier wordt de afbraak vertraagd door de competitie die alcohol aangaat met de afbraak van melkzuur. Dat is naar grote waarschijnlijkheid ook de reden waardoor een biertje zo hard aanslaat na een inspanning. Het effect van twee glazen alcohol na inspanning lijkt op het effect van drie glazen alcohol zonder inspanning vooraf. Op die manier zijn er dus ook extra risico’s verbonden wanneer je na een inspanning nog een verplaatsing met de wagen voor de boeg zou hebben.

Alcohol een ramp voor jouw vochtbalans

Daarnaast kan ook niet worden voorbij gegaan aan het effect van alcohol op het herstellen van de vochtbalans. Alcohol behoort tot de categorie van de zogenaamde diuretica, wat betekent dat een alcoholhoudende drank zorgt voor een verhoogde uitscheiding van urine. Alcohol zorgt er dus voor dat je meer gaat plassen, waardoor je nog meer vocht verliest.

Na inspanning is het echter juist belangrijk om vocht en koolhydraten aan te vullen en dient de eiwitvoorraad weer op peil te worden gebracht. Uit onderzoek bij sporters blijkt dat het drinken van alcohol na de wedstrijd er voor zorgt dat sporters minder aandacht hebben voor het aanvullen van koolhydraten en eiwitten. Als men eenmaal onder invloed is dan verschuiven prioriteiten. Dus wil je toch graag een biertje drinken, is het advies om vooraf alvast herstelmaatregelen door te voeren. De Neapharma Pro Elite Recovery  voldoet als sportdrank aan alle eisen om jou hierbij op weg te zetten. Proost alvast!

 

Producten waar we u-in geloven

Sportvoeding van de beste kwaliteit die voor en door sporters gemaakt wordt. We gebruiken de meest recente wetenschappelijke inzichten en onze eigen professionele sport ervaring om producten te maken met aantoonbare resultaten zonder enig compromis.