Productcategorieën

Winkelmandje

Meest bekeken producten

Dit gamma sportvoedingsproducten met hoge dosissen is bedoelt voor de sporter die bewust bezig is met zijn prestaties, lichaam en voeding.
Bekijk alle producten

Meest recente artikels

Type what you are searching for:
Producten die profs écht gebruiken: doeltreffend, gedurfd & wetenschappelijk

Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief

Met tips voor sporters om je zo goed mogelijk te adviseren. Je krijgt tips over voeding, training, materiaal en meer.

Zo voorkom je maag-darmklachten tijdens het duursporten (eindelijk!):

Klachten ter hoogte van maag en darmen

darmen komen heel vaak voor bij duursporters. Veel van deze klachten zijn vaak mild, maar in sommige gevallen zijn ze ernstig en kunnen ze leiden tot prestatieverlies en zelfs gezondheidsschade. Meestal gaat het om misselijkheid, braken, darmkrampen en diarree. Vooral lange-afstandlopers zijn vatbaar voor deze problemen die vaak een negatief effect hebben op prestatie en recuperatie. In deze blog gaan we wat dieper in op de mogelijke oorzaken en op de richtlijnen om deze vervelende buikklachten te voorkomen.

Klassiek worden buikklachten opgedeeld in hoog abdominale klachten ( misselijkheid, braken, maagpijn, zure oprispingen

en reflux) en laag abdominale klachten (darmkrampen, diarree, flatulentie, plotse stoelgangnood). De meest ernstige problemen die kunnen optreden zijn beschadigingen van het slijmvlies van maag en darmen met inwendige bloedingen tot gevolg. Bij marathonlopers is bloedverlies via de stoelgang niet zo zeldzaam in de uren na een wedstrijd.

De oorzaak van inspanningsgebonden maag-darmklachten is multifactorieel. Voornaamste redenen zijn:

1) Verminderde doorbloeding van het maag-darmsysteem tijdens inspanning door een grote toename van de bloedstroom naar de bewegende spieren. Dit zorgt uiteraard voor een grotere kwetsbaarheid van het slijmvlies en een vertraging van de maaglediging.
2) Voeding: vezels, vetten, proteinen, hypertone energiedrank en fructose zijn allemaal in verband gebracht met verhoogd risico

op maagdarmproblemen. Ook zuivelprodukten kunnen een rol spelen omdat zelfs lichte vormen van lactose-intolerantie tijdens inspanning diarree veroorzaken.

3) Dehydratatie vermindert de al sterk beperkte doorbloeding van maag en darmen nog meer en is bij vele atleten de belangrijkste oorzaak van klachten.
Verder zijn ook het gebruik van pijnstillers of ontstekingsremmers en de mechanische stress ten gevolge van de specifieke bewegingshouding te relateren aan gastro-intestinale klachten.

 

 

PREVENTIE EN BEHANDELING

Met het oog op preventieve aanpak kan vooral een adequate voedingsinname heel wat problemen voorkomen:

1) Train je maag en darmen ! Iedere duuratleet moet voor zijn wedstrijden een duidelijke voedingsstrategie uitwerken en dit oefenen tijdens de trainingen. Belangrijk daarbij is niet meer dan 60gram koolhydraten/uur in te nemen met ideale suikerverhouding. De Neapharma Pro-isotonic Orange/Tropical voldoet aan beide voorwaarden is zeker het uitproberen waard!

2) De laatste dagen vòòr en natuurlijk ook tijdens de wedstrijd vermijd je best zoveel mogelijk voedingsmiddelen die moeilijk verteerbaar zijn en die de maaglediging vertragen:

  • melkprodukten
  • vezelrijke voeding: volkorenprodukten, rauwkost en fruit (banaan,druiven en appel wel )
  • vetten en proteinen.

3) Vermijd dehydratatie door ieder uur minstens 500ml vocht op te nemen. Ook dit kan aan de hand van de Neapharma Pro-isotonic Orange/Tropical.

 

Mits goed toepassen van deze voedingsrichtlijnen moet het mogelijk zijn maag-darmproblemen te voorkomen en je weg te houden van cola of immodium als ultiem redmiddel om klachten te behelpen.

Succes alvast!