Productcategorieën

Winkelmandje

Tijdelijke acties

Meest bekeken producten

Dit gamma sportvoedingsproducten met hoge dosissen is bedoelt voor sporters die bewust bezig zijn met zijn prestaties, lichaam en voeding.

Neapharma heeft de ambitie de beste mogelijke sportvoeding voor duursporters te ontwikkelen. Hiervoor produceren we wetenschappelijke sportvoeding met aantoonbare resultaten.
Bekijk alle producten

Meest recente artikels

 

Type what you are searching for:

Wetenschappelijke producten met aantoonbare resultaten.

3 tips voor snelle aanmaak van spiermassa

Neem voldoende eiwitten op

Eiwitten dragen bij tot de groei en instandhouding van de spiermassa*. Eiwitten kan je terugvinden in tal van dagelijkse voedingsmiddelen. Er bestaan kortweg 2 verschillende soorten eiwitten: dierlijke eiwitten en plantaardige eiwitten.

  • Producten met veel dierlijke eiwitten: rundvlees, gevogelte, melkproducten, vis, kaas, eieren, …
  • Producten met veel plantaardige eiwitten: sojaproducten, peulvruchten, zeewieren, noten, zaden, paddenstoelen, …

Schermafbeelding 2014-12-27 om 17.32.07

 

Voldoende keuze dus! Maar welke eiwitten hebben nu het meeste effect?

De kwaliteit hangt af van hoe snel en hoe goed het lichaam deze kan verteren alsook de hoeveelheid essentiële aminozuren het bevat.


Essentiële aminozuren?

Een eiwit is opgebouwd uit verschillende ketens van aminozuren. In totaal kan een eiwit 22 verschillende soorten aminozuren bevatten. Van die 22 kan je lichaam er 13 zelf aanmaken. De overige 9 moet je dus zelf via voeding binnenkrijgen. Enkele essentiële aminozuren zijn Leucine, Isoleucine, Valine, Fenylalanine, … Het is dus van groot belang dat je vooral voedingsmiddelen en sportvoeding eet met veel essentiële aminozuren. Vooral dierlijke eiwitten, isolaat wei-eiwitten afkomstig van melk en sojaproducten scoren hierin het beste.

Kies voor “magere” eiwitten!

Nu je weet welke voedingsmiddelen de meest effectieve eiwitten bevatten, dien je te kiezen voor de magerste soorten. Een eiwit op zich kan niet vet of mager zijn. Het voedingsmiddel dat de eiwitten bevat, kan dit wel zijn! Zo zal bijvoorbeeld een magere stuk kipfilet de voorkeur krijgen op een kippenhamburger met kaas. Procentueel gezien zal de kipfilet veel meer eiwitten bevatten per 100 gram dan de vettige kippenhamburger. Bovendien zal het vet ook de opname van de eiwitten vertragen.

 

Eet voldoende gezonde koolhydraten

Wanneer je spiermassa wilt aanmaken en behouden heb je ook koolhydraten nodig. Wanneer je als sporter onvoldoende koolhydraten eet, zal je onder andere eiwitten verbranden om op deze manier voldoende energie te krijgen in je lichaam. Anderzijds zal een teveel aan koolhydraten omgezet worden in vetmassa.

Er bestaan verschillende soorten koolhydraten. Er zijn trage, snelle, enkelvoudige, meervoudige en onverteerbare koolhydraten. Onverteerbare koolhydraten zijn de welgekende voedingsvezels. Deze spelen een grote rol bij een goede werking van de spijsvertering alsook het afvoeren van afvalstoffen uit het lichaam.
Om onderscheid te maken tussen snelle en trage koolhydraten, maken we gebruik van de GI-waarde (glycemische index).

Wanneer welke koolhydraten?

Snelle, enkelvoudige koolhydraten: Deze enkelvoudige koolhydraten zoals glucose, fructose, dextrose, maltodextrine, … gebruik je best tijdens de inspanning. Zij zullen je lichaam direct van energie voorzien, wat je natuurlijk nodig hebt om optimale sportprestaties te kunnen leveren!

Trage, meervoudige koolhydraten: Het meest gekende meervoudige koolhydraat is zetmeel. Dit is een aaneenschakeling van verschillende enkelvoudige koolhydraten. Deze structuren kan je onder andere terugvinden in aardappelen, granen zoals haver, gerst, tarwe, maïs,rijst, … maar ook in bepaalde groenten. Aardappelen en graanproducten zoals pasta, brood, muesli, … dienen heel de dag door gebruikt te worden. Kies voor de ‘bruine’ soorten zoals bruine pasta, volkoren brood, ongesuikerde muesli enzovoort. Deze soorten bevatten veel onverteerbare koolhydraten en vitamines.

 

eiwitten

Herstel na inspanningen

We hebben het allemaal eens meegemaakt, vermoeide spieren de dag na het sporten Een goede recuperatie na de inspanning is van groot belang. Dit zorgt niet alleen voor de aanmaak en groei van je spiermassa maar ook voor de instandhouding en het herstel ervan! Wanneer je goed recupereert, zal je de dag erna terug hard kunnen trainen zonder spierpijn. En is dat niet wat we allemaal willen?

Voeding

Zorg ervoor dat je geen tekorten krijgt van bepaalde voedingsstoffen in jouw voedingspatroon.
Een correcte inname van die juiste voedingsstoffen overdag zorgen ervoor dat jouw lichaamfuncties op peil blijven. Er bestaan 2 soorten voedingsstoffen: deze die energie leveren (koolhydraten, eiwitten, alcoholen en vetten) en diegene die geen energie leveren (vitamines en mineralen).
Variatie en juiste hoeveelheden zijn de sleutelwoorden tot succes!

Recuperatiemiddelen

Kies voor de juiste recuperatiemiddelen na de inspanningen en dat bij voorkeur binnen het half uur! De keuze hierin is uiteraard afhankelijk van de soort inspanning die je geleverd hebt. Een overzicht:

Schermafbeelding 2014-12-27 om 17.04.08

Het is dus belangrijk dat je een onderscheid maakt in jouw recuperatiemiddelen. Kies bijvoorbeeld voor de Neapharma Pro-Leucine na rustige inspanningen en korte extensieve inspanning. Deze bevat 100% leucine, een essentieel aminozuur!
Ga je langere en intensieve inspanningen leveren zoals lange duurtrainingen, intensieve interval trainingen, een harde workout of wedstrijd, kies dan voor de NeaPharma Pro-Elite Recovery.
Deze bevat een ideale en professionele mix van aminozuren, eiwitten en de juiste verhouding koolhydraten. Dit alles wordt nog eens aangevuld door een perfecte mix van vitamines, mineralen en spierherstellende stoffen.

 

Rust

Jouw lichaam tot het uiterste drijven vraagt ook om voldoende rust.
Neem voldoende nachtrust en belast jouw spieren enkel wanneer het nodig is. Ga geen nachtje stappen na zware en belangrijke trainingen. Dit zal jouw herstelproces niet ten goede komen! Luister naar je lichaam. Bij aanhoudende vermoeidheid kan overtraining een reëel gevaar zijn.

 

*http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/1811.html