Productcategorieën

Winkelmandje

Meest bekeken producten

Dit gamma sportvoedingsproducten met hoge dosissen is bedoelt voor sporters die bewust bezig zijn met zijn prestaties, lichaam en voeding.

Neapharma heeft de ambitie de beste mogelijke sportvoeding voor duursporters te ontwikkelen. Hiervoor produceren we wetenschappelijke sportvoeding met aantoonbare resultaten.
Bekijk alle producten

Meest recente artikels

 

Type what you are searching for:

Wetenschappelijke producten met aantoonbare resultaten.

Studie: Theobromine (chocolade) en het effect op sportprestaties

Chocolade bevat een aantal stimulerende stoffen die centraal inwerken op de hersenen en die verantwoordelijk worden gesteld voor het zogenaamde verslavende effect. Tot die stoffen behoren een grote groep van alkaloïden waarvan theophylline, cafeïne en theobromine de bekendste zijn. Het is vooral theobromine, dat in vrij hoge concentraties voorkomt in cacaomassa, dat een direct opwekkend effect heeft.

 

  1. Voorkomen in chocoladeprodukten

De concentratie van theobromine in poederdranken ligt tussen de 85 en 590mg/l, met een gemiddelde van 367mg/l. Theobromineconcentraties in chocolademelk variëren van 141 tot 371mg/l. Chocolademousse bevat 386 tot 651mg/kg. In chocoladerepen ligt deze waarde tussen 1300 en 4740mg/kg. Chocoladerepen met een hoog cacaogehalte (70%) bevatten theobromine in een concentratie van 10370mg/kg. In deze concentraties is theobromine volledig veilig en zijn er geen gevaren/nadelige effecten voor de mens.

 

 

  1. Metabolisme

Verwerking van theobromine geschiedt volledig via de lever zodat er in principe geen accumulatie zal plaatsvinden in organen of lichaamsweefsels. Slechts 2% wordt uitgescheiden via urinaire excretie. Een verhoogde excretie duidt dan ook op verminderde hepatische (enzymatische) activiteit, al hebben studies ook uitgewezen dat geslachtsverschil en menstruele cyclus een kleine invloed hebben op de eliminatie. Ook zwaarlijvigheid, fysieke activiteit, ziekte, rookgedrag en interactie met geneesmiddelen zou het metabolisme enigszins beïnvloeden.

 

Ook interactie met bepaalde voedingsmiddelen (alcohol, broccoli en kruidenthee) kunnen de theobromine-plasmaspiegels enigszins gaan beïnvloeden.

 

  1. Vergelijking cafeïne – theobromine

Theobromine stimuleert het centraal zenuwstelsel minder dan cafeïne. Oorzaak is een moeilijkere opname van theobromine doorheen de bloed-hersenbarrière. Ook het vasodilaterend effect van theobromine blijkt minder sterk te zijn dan dat van cafeïne. Om éénzelfde effect te genereren is dus een hogere dosis theobromine nodig.Het diuretisch effect, alsook de inwerking op de hartspier van beide componenten blijkt min of meer gelijkaardig te zijn.

Opmerking: Cafeïne kan soms worden geconverteerd in theobromine tijdens het metabolisme (door verlies van een methylgroep), zodat het niet altijd even goed uit te splitsen is welke effecten nu exact moeten worden toegewezen aan cafeïne dan wel aan theobromine.

 

  1. The effect of acute dark chocolate consumption on carbohydrate metabolism and performance during rest and exercise Stellingwerff et al- Appl Physiol Nutr Metab.2014 Feb;39(2):173-82.

 

Consumption of cocoa-enriched dark chocolate (DC) has been shown to alter glucose and insulin concentration during rest and exercise compared with cocoa-depleted control (CON). However, the impact of DC consumption on exercise metabolism and performance is uncertain. Therefore, we investigated carbohydrate metabolism via stable isotope tracer techniques during exercise after subjects ingested either DC or CON. Sixteen overnight-fasted male cyclists performed a single-blinded, randomized, crossover design trial, after consuming either DC or CON at 2 h prior to 2.5 h of steady-state (SS) exercise (∼45% peak oxygen uptake). This was followed by an ∼15-min time-trial (TT) and 60 min of recovery. [6,6-(2)H2]Glucose and [U-(13)C]glucose were infused during SS to assess glucose rate of appearance (Ra) and disappearance (Rd). After DC consumption, plasma (-)-glucose and insulin concentrations were significantly (p < 0.001) elevated throughout vs. CON. During SS, there was no difference in [6,6-(2)H2]glucose Ra between treatments, but towards the end of SS (last 60 min) there was a ∼16% decrease in Rd in DC vs. CON (p < 0.05). Accordingly, after DC there was an ∼18% significant decrease in plasma glucose oxidation (trial effect; p = 0.032), and an ∼15% increase in tracer-derived muscle glycogen utilization (p = 0.045) late during SS exercise. The higher blood glucose concentrations during exercise and recovery after DC consumption coincided with high concentrations of epicatechin and (or) theobromine. In summary, DC consumption altered muscle carbohydrate partitioning, between muscle glucose uptake and glycogen oxidation, but did not effect cycling TT performance.

 

 

  1. Gezondheidsvoordelen en gebruik van theobromine in sportmilieu

Als geneesmiddel wordt theobromine vooral gebruikt als diureticum, als vaatverwijder (en dus bloeddrukverlager) en als middel dat inwerkt op de hartspier. Theobromine zou leiden tot een verhoogde synthese van NO –en aldus een efficiënter gebruik van zuurstof cfr. nitraatsuppletie- en om die reden wordt het ook vaak ingezet in voedingssupplementen in te nemen voor sportbeoefening.

Door het diuretische effect wordt het binnen het domein van de krachtsport/bodybuilding ook vaak ingezet om tot meer spierdefinitie te komen (in de vorm van een ‘fatburner’).

Om tot deze effecten te komen zouden concentraties nodig zijn van 100-560mg, in te nemen 30à60’ vòòr inspanning. Bij lagere concentraties zou er enkel sprake zijn van het gebruik van theobromine als smaakcomponent.