Productcategorieën

Winkelmandje

Meest bekeken producten

Dit gamma sportvoedingsproducten met hoge dosissen is bedoelt voor sporters die bewust bezig zijn met zijn prestaties, lichaam en voeding.

Neapharma heeft de ambitie de beste mogelijke sportvoeding voor duursporters te ontwikkelen. Hiervoor produceren we wetenschappelijke sportvoeding met aantoonbare resultaten.
Bekijk alle producten

Meest recente artikels

 

Type what you are searching for:

Wetenschappelijke producten met aantoonbare resultaten.

Zijn lightproducten écht light?

Lightproducten zijn niet meer uit de winkelrekken weg te denken. Dagelijks worden we geconfronteerd met reclameslogans en beelden van slanke lichamen op de verpakking van deze producten. Dragen deze lightproducten dan echt bij tot een gezonde voeding? Brengen ze nu echt geen of weinig calorieën aan? En hoeveel van deze lightproducten passen er in onze dagelijkse voeding? Kjell De Potter, onze diëtist bij Neapharma zoekt het voor jullie uit!

 

30% minder

Een product met op de verpakking de vermelding “light” moet minstens 30 % minder suiker, vet, energie (calorieën) en of alcohol bevatten dan het standaard product. Voor natrium (zout) is volgens de wetgeving voor voedingsclaims een verschil van 25 % aanvaardbaar. De producent is wettelijk verplicht om op de verpakking te vermelden welke voedingsstof is verlaagd en het voedingsmiddel dus “light” maakt. Raadpleeg daarom het etiket voor de juiste en precieze info.

 

Houden lightproducten mijn gewicht op peil?

Sommige lightproducten bevatten inderdaad minder calorieën. Toch dient men rekening te houden dat zelfs lightproducten nog steeds calorieën bevatten! Een product met minder vet is daarom niet altijd vetarm. Denk maar aan sommige zoete dessertbereidingen die ook in hun lightversie doorgaans nog altijd veel meer calorieën bevatten dan bijvoorbeeld een stuk fruit. Sommige chips zijn ook verlaagd in vetgehalte maar bevatten uiteindelijk nog steeds een hoog gehalte aan vet.

“Als je van heel veel een beetje wegneemt hou je nog steeds veel over!

Bovendien heeft men vaak de neiging om meer van een lightproduct te eten. Lightproducten sussen ons geweten waardoor we eerder geneigd zijn een doos lightkoekjes op te peuzelen in plaats van enkele gewone koekjes. In de eindafrekening zal de doos lightkoekjes meer vet en calorieën opleveren dan enkele gewone koekjes.. Lightchips en -koekjes

horen trouwens ook thuis in de restgroep van de actieve voedingsdriehoek, net als hun gewone broertjes en zusjes!Schermafbeelding 2016-02-09 om 23.35.01

Light en smaak

Lightproducten verschillen vaak in smaak van standaardproducten omdat het gehalte aan suiker en of vet verlaagd wordt.
Om dit op te lossen wordt de zoete smaak van suiker vaak gecompenseerd door zoetstoffen als acesulfaam-K, aspartaam, stevia, sucralose enzovoort. Door deze zoetstoffen

blijft het aandeel in calorieën door suikers lager dan bij een standaardproduct zonder in te boeten aan smaak.

Jammer genoeg zijn er ook veel misleidende lightproducten op de markt die de zoete smaak op een minder gezonde manier gaan compenseren. Dit doen ze door de toevoeging van extra vet en of zout. Veel lightproducten kunnen dus weldegelijk light zijn in suikergehalte maar hoger in vetgehalte dan standaardproducten.

 

Zijn lightproducten veilig?

Het gebruik van kunstmatige zoetstoffen is strikt gereglementeerd in België en Europa. Zoetstoffen zijn veilig zolang ze dagelijkse inname lager blijft dan hun ADI. ADI staat voor aanvaardbare dagelijkse inname. Het is bijvoorbeeld aanbevolen voor volwassenen om niet meer dan 0,5 liter lightfrisdrank per dag te drinken, voor jongeren maximaal 33 cl (of 1 blikje) en voor kinderen maximaal 1 glas.

 

Schermafbeelding 2016-02-09 om 23.33.01

Wanneer is light positief?

Lightkaas is bijvoorbeeld een goed alternatief voor vette kaas. Het verlaagd vetgehalte zorgt voor een lagere calorieaanbreng en helpt jouw gewicht op peil te houden. Lightfrisdranken zijn een betere keuze dan gewone frisdranken. Light en zero frisdranken bevatten bijna geen suiker wat een groot voordeel is ten op zicht van hun standaardproducten. Dit wil echter niet zeggen dat ze jouw dagelijkse behoefte aan water kunnen vervangen.

 

Dubbel nul% 

Sommige lightproducten hebben de dubbel nul% (00%) claim op hun reclame of etiket staan. Deze term houdt in dat het product op 2 verschillende voedingswaarden vermindert is in aanbreng. Meestal gaat het om een product dat zowel in vet als suiker verlaagd is. Daardoor zal ook de totale calorieaanbreng

verlaagd zijn. Wanneer je voor deze producten kiest, mag je dus vrij zeker zijn dat je een vrij goede light-keuze hebt gemaakt.

We kunnen dus besluiten dat sommige lightproducten weldegelijk een plaats verdienen in een evenwichtige en gevarieerde voeding.
Dit op voorwaarde dat het lightproduct op alle voedingswaarden beter scoort dan de standaard versie en ook de totale aanbreng van kunstmatige zoetstoffen onder de ADI blijft.